Новини 

«В українців не закінчується хоробрість, але закінчуються боєприпаси» – генсекретар НАТО

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, презентуючи річний звіт, закликав союзників НАТО активніше допомагати Україні, передає кореспондент Радіо Свобода.

«В українців не закінчується хоробрість, але закінчуються боєприпаси», – сказав Столтенберґ.

Він наполягає, що країни-члени НАТО мають необхідні потужності для забезпечення потреб України.

«Разом ми маємо потужності, щоб надати Україні те, що їм потрібно. Тепер нам треба продемонструвати політичну волю це зробити. Усі союзники мають копати глибоко і доставляти швидко. Будь-які затримки мають реальні наслідки на полі бою в Україні», – сказав генсекретар.

Столтенберґ зазначив, що допомога, яку країни надали раніше – безпрецедентна і допомогла Україні вистояти, як суверенній державі. Але Україні потрібно більше підтримки.

Зволікання з допомогою та брак боєприпасів – це одна з причин, чому росіяни змогли просунутися на полі бою за останні тижні та місяці, каже голова Альянсу:

«І тому зараз є нагальна необхідність ухвалювати рішення, які потрібні для забезпечення більшої кількості боєприпасів для України. І це повідомлення для всіх столиць».

Він підкреслив, що допомогти Україні реально, якщо і США, і Євросоюз докладуть більше зусиль.

«Це питання політичної волі – ухвалювати рішення і пріоритизувати підтримку для України. Тому нам потрібні ці рішення – інвестувати більше в оборонну промисловість і переконатися, що наші уряди погодили контракти з оборонною індустрією, щоб вона могла робити комерційні рішення з розширення виробництва», – пояснив свій заклик Столтенберг.

Суспільна підтримка для таких дій є, запевнив генеральний секретар, повідомивши, що дві третини мешканців країн-членів НАТО хочуть, щоб підтримка України продовжувалась.

В останньому звіті фахівці Інституту вивчення війни припустили, що російські війська можуть скористатися дефіцитом боєприпасів та військового обладнання, спричиненими затримками допомоги Україні з боку США. За даними експертів, прорив може статися за умови, якщо поставки зброї українським військовим і надалі скорочуватимуться.

Наприкінці лютого Bloomberg з посиланням на свої джерела писав, що українські чиновники стурбовані тим, що російський наступ може набрати значних обертів до літа, якщо їхні союзники не збільшать постачання боєприпасів.

Попри це, президент України Володимир Зеленський заявляв, що Україна у 2024 році планує не лише оборонятися, але й готувати новий контрнаступ.

Читать далее