Поради 

“Штрафи по кредитам МФО повертаються”,- Ольга Василевська-Смаглюк

Всеукраїнська фінансова конференція «FinYear», що відбулася цього року 16 лютого, принесла чимало інсайдів щодо майбутнього українського ринку мікрокредитування. Так, за словами Ольги Василевської Смаглюк, найближчим часом Цивільний кодекс очікують зміни у положеннях про штрафи та пені за мікрокредити.

Ольга Василевська-Смаглюк

Для довідки: Ольга Василевська-Смаглюк – Народний депутат, Голова підкомітету з питань функціонування платіжних та інформаційних систем та запобігання легалізації (відмиванню) доходів, отриманих злочинним шляхом.

У доповіді на конференції йшла мова про законопроект №9424. Який лежить у комітеті з питань правової політики ще з 27 червня 2023 року. Законопроект передбачає повернення штрафів, неустойок та пені за прострочення кредитних платежів. Після ухвалення закону про обмеження максимальної денної процентної ставки за кредитами мікрофінансових організацій законопроект №9424 є логічним кроком для дотримання балансу на фінансовому ринку.

Трохи про закон №9422

Нагадуємо, згідно з ухваленим законом №9422, денна відсоткова ставка має знижуватися не відразу, а за кілька кроків протягом 9 місяців:

  • Усі мікрофінансові організації протягом 30 днів після набрання чинності законом повинні змінити свої умови кредитування до ставки не більше 2,5% на день.
  • Наступним етапом буде зниження процентної ставки до 1,5% на день протягом наступних за першим етапом 120 днів.
  • Третій етап передбачає фінальне зниження ставки кредитування до 1% на день ще 120 днів після другого етапу.

Таким чином, у всіх мікрофінансових організацій, після набрання чинності законом №9422, є цілих 270 днів, щоб адаптуватися до нових умов ринку кредитування. Слід зазначити, що не всі МФО, до ухвалення закону про обмеження денної процентної ставки, кредитували під нечувані 5%. Деякі компанії давно працюють під невисокий відсоток, наприклад, ТОВ «Бізнес Позика», але знижує ризики неповернення завдяки ретельному скорингу. До ухвалення закону про обмеження ставок вона кредитувала під 1,2% на день, а розмір кредиту варіювався від 3000 до 150000 грн. Гроші можна отримати на періоди 16 чи 24 тижні. Якщо ви зареєстровані як діючий підприємець, то шанси отримати грошову позику близько 100%.

Чим обґрунтовані зміни до Цивільного кодексу України

У зв’язку з поширенням на території України COVID-19, починаючи з 2020 року, було встановлено заборону на штрафи, пені та неустойки за кредитами МФО. Поточні прострочення не пов’язані з пандемією і мають ознаки недобросовісного поведінки позичальників. Для забезпечення стабільного функціонування ринку мікрокредитування заборона на штрафи, пені та неустойки має бути знята.

Читать далее