Економіка 

На що українці витрачають гроші під час війни — результати дослідження

2023 року в українських споживачів збереглася тенденція економити. Залежно від категорії товарів, економлять від 41% до 77% українців.

Найбільшу частку свого бюджету 2023 року українці витрачали на продукти харчування та необхідні для життя платежі. Цей показник сягає 66% – більш, ніж удвічі перевищуючи середній світовий показник.

Цього року соціологи провели порівняння споживацьких настроїв українців з настроями споживачів у Німеччині, Польщі, США, Канаді, ПАР та із середнім світовим показником.

Як виявилося, українці значно менше витрачають на товари та послуги, які не є необхідними для базового існування.

Україна – єдина серед досліджуваних країн, де витрати на продукти харчування та обов’язкові платежі перевищують 50%.

2023 року в українських споживачів збереглася тенденція економити. Залежно від категорії товарів, економлять від 41% до 77% українців.

За результатами дослідження, на дозвілля (включно з ресторанами/кафе), відпочинок і туризм українці витрачають 2%. У той час, як жителі Німеччини – 17%; Польщі – 15%; США – 19%, Канади – 15%, ПАР – 17%.

На електроніку, побутову техніку та товари домашнього вжитку українці теж витрачають 2% бюджету. У той час, як жителі Німеччини – 10%, Польщі – 12%, США – 12%, Канади – 10%, ПАР – 14%.

“У таких категоріях, як одяг та взуття, охорона здоров’я, транспортні витрати та цифрові послуги, немає відчутної різниці між українцями та жителями  порівнюваних країн”, – йдеться у повідомлені.

Опитування українців, яке лягло в основу дослідження, проводилось з 13 до 28 листопада 2023 року. В ньому взяли участь понад 1000 жителів України віком від 18 років, які користуються смартфонами. Опитування охопило всі регіони України (за винятком тимчасово окупованих територій).

Читать далее