Советы 

Процес укладання договору з НСЗУ

договір з нсзу

Держава дає можливість медзакладам підключитись до Програми медичних гарантій. Вона організовує процес надання медичних послуг населенню та забезпечує їх оплату за рахунок Держбюджету. Для цього установа повинна укласти договір з НСЗУ.

Процес оформлення співпраці з Національною службою здоров’я

Процедура укладання договору на перший погляд доволі проста. Від медичного закладу подається заява (в електронному вигляді) та набір документів. Представники НСЗУ розглядають папери і якщо все оформлено згідно з чинним законодавством, виносять позитивне або негативне рішення про співпрацю. Деталі процесу викладені в Постанові Кабінету Міністрів від 25.03.2018 р. № 410. Кожного місяця медустанова повинна звітувати перед НСЗУ про надані послуги населенню. За такими звітами розраховується сума коштів держбюджету, яку отримує заклад в результаті проведеного лікування. Законом передбачена можливість припинити співпрацю або змінити її умови. Для цього заклади розглядають проект зі змінами і у разі згоди підписують його. Співпраця завершується, коли підійшов до кінця встановлений термін або з інших причин, передбачених законодавством.

Але перш ніж розпочати процес оформлення договору, треба задовольнити всі вимоги стосовно юридичних та організаційних аспектів закладу охорони здоров’я.

Що потрібно для підключення до Програми медичних гарантій?

  1. Зберігання та обмін даними в Медичній інформаційній системі (скорочено – МІС). Документообіг закладу ведеться в електронному форматі, також тут автоматично фіксується надані медпослуги. Через МІС заклад має зв’язок з Національною службою здоров’я України, до якої він надсилає звіти. Для користування МІС керівник та лікарі закладу повинні отримати електронні кваліфіковані підписи..

  2. Персонал, належна організаційна та матеріально-технічна складова:

  • Заклад повинен мати ліцензію на медичну практику;

  • Матеріально-технічна база має відповідати галузевим стандартам, які визначені МОЗ;

  • Приміщення, в яких здійснюються медпослуги, повинні відповідати вимогам доступності та належного оформлення згідно з нормами ДБН і СанПін. Особлива увага до доступності споруди маломобільним групам населення та особам з інвалідністю. З 01.07.2021 р. діє закон про необхідність офіційного висновку будівельного експерта щодо виконання цих вимог;

  • Медична установа має виконувати всі умови, які висуває держава до користувачів коштів бюджетних програм. Більш детальну інформацію можна отримати у медичного юриста, який також допоможе з оформленням необхідних документів.

Таким чином, співпраця з НСЗУ можлива за умови підключення медзакладу до Медичної інформаційної системи, наявності всіх передбачених дозвільних документів та умов для надання медичних послуг населенню.

Читать далее