Поради 

Холодильні шафи: класифікація та технічні особливості

холодильне обладнання

Холодильне обладнання дуже важливе для сфери харчування, торгівлі та фармацевтики. Агрегати штучного холоду незамінні у виробництві харчових продуктів, адже без них неможливо обійтись. Пристрої забезпечують збереження свіжості та корисності овочів, фруктів, м’яса та інших продуктів. Одним із найбільш поширених пристроїв є холодильна шафа, з характеристиками якої можна ознайомитись на сайті компанії «ТоргОборуд».

Конструктивні особливості холодильних шаф

Холодильна шафа є вертикальною конструкцією з ізольованими стінками. Відмінності між моделями полягають як тепло- та гідроізоляції, кількості дверей та їх типу, кількості полиць та їх розташування. Висота пристрою може бути різною. Процес охолодження відбувається як у звичайному побутовому холодильнику: холодоагент рухається системою за рахунок роботи компресора.

Однією з конструктивних відмінностей холодильних шаф є спосіб монтажу. Пристрої можуть бути:

  • підлогові – класичний варіант, який передбачає встановлення на підлогу. Для зручності пристрої можуть оснащуватися регульованими ніжками або коліщатками.
  • настільні – компактні моделі, призначені для барів, піцерій та інших місць громадського харчування.
  • вбудовані – професійне обладнання для кафе, ресторанів та виробничих цехів. Агрегати капітально монтуються в ніші стін та підключаються до електромережі.

Важливо, що у конструкцію пристрою можуть входити кілька холодильних камер. Найпростіші модифікації – однокамерні. Вони використовуються для зберігання невеликої кількості продукції. Також випускаються двокамерні та багатокамерні моделі, які відрізняються високою потужністю та витривалістю. Наявність декількох камер дає можливість зберігати різні за типом продукти (наприклад, заморозку та свіжі овочі). Температурні режими встановлюються індивідуально для кожної камери.

Різновиди холодильних шаф

Холодильник-шафа є багатофункціональним обладнанням для торгівлі та виробництва, яке може використовуватися як для охолодження, так і для заморожування та зберігання харчових продуктів. Залежно від підтримуваного температурного режиму пристрої бувають двох типів:

  • низькотемпературні – підтримують мікроклімат у межах від -10 до -30°С, ідеальні для зберігання м’яса, риби та овочів у замороженому вигляді;
  • середньотемпературні – створюють та підтримують температуру від -2 до +15°С, оптимальні для короткострокового зберігання свіжих овочів та фруктів, напоїв та десертів.

Комбіновані модифікації є універсальними, оскільки для кожної окремої камери можна виставити індивідуальний температурний режим. Це дає можливість зберігати продукти з різними характеристиками, наприклад, заморожені напівфабрикати та свіжі ягоди.

Тип охолодження у холодильних шафах

Професійні холодильні шафи можуть мати статичне чи динамічне охолодження. У першому варіанті процес відбувається природним шляхом, у другому – за допомогою вентилятором. Статичний тип охолодження менш ефективний, тому що в різних зонах камери буде різний показник температури, а різниця між температурою на нижній та верхній полиці може бути відчутною.

Пристрої з динамічним охолодженням дуже ефективні, адже всередині камери створюється оптимальний мікроклімат і це стосується всіх її куточків. Вентилятор нагнітає повітря та поширює його по всьому периметру. Система працює таким способом, що продукти не обвітрюються та не сохнуть від впливу холоду.

Критерії вибору холодильної шафи

Якщо Ви вирішили придбати обладнання для ресторану, магазину або точки продажу фаст-фуду, уважно ознайомтеся з актуальними пропозиціями постачальників. Вибираючи холодильну шафу, слід звернути увагу на такі параметри:

  • охолоджуваний об’єм камери;
  • тип конструкції;
  • тип та кількість дверей;
  • тип використовуваного холодоагенту;
  • габарити пристрою;
  • тип охолодження;
  • клас енергоспоживання;
  • тип компресора;
  • можливість регулювання температури.

Приємним бонусом буде наявність додаткових функцій: індикатора відчинених дверей, автоматичного розморожування, додаткового підсвічування, системи самодіагностики, електронного годинника.

Читать далее