Советы 

Мікрокредити в Україні в 2021 році за новими правилами

Національний банк України (НБУ) на своїй офіційній сторінці на Фейсбук зробив заяву про посилення контролю за мікрофінансовими організаціями, що видають невеликі кредити. Закон почне діяти з січня 2021 року, повідомляє dailylviv.com

Що зміниться?

З наступного року МФО повинні інформувати клієнтів про повну ставку кредиту. До цього моменту МФО повідомляло клієнтам тільки про витрати в розмірі 0.01% від суми позики. У виносках вказувалася повна інформація, найчастіше дрібним та нечитабельним шрифтом. Насправді, по цьому виду мікропозик мається на увазі ставка 2% в день, починаючи з шостого дня користування послугою. Але реклама та інформація на сайтах мікрокредитних компаній робить акцент на практично безкоштовному користуванні кредитними коштами, що насправді не є достовірною інформацією, а позичальник, оформлюючи таку позику, потрапляє в пастку прихованих відсотків за користування та інших додаткових витрат.

З січня 2021 року МФО зобов’язані повідомляти клієнтові про повну суму кредиту та відсотки, які пред’явлені до сплати. Позичальник бере кредит за гострої потреби та оплати його в найближчу зарплату. У такій ситуації реальні ставки, пропоновані МФО, повинні бути посильні та зрозумілі позичальникові, щоб він міг розрахувати свою фінансове навантаження максимально коректно. За інформацією від сервісу підбору мікропозик Crezu найпопулярнішим видом кредитування є швидкі позики на короткий термін до 30 днів.

7 жовтня 2020 року Президент підписав указ про розкриття повної суми кредитів, яка повинна озвучуватися МФО. Дія указу розповсюджується на онлайн позики, взяті на термін менше, ніж на місяць та в розмірі, не більше однієї мінімальної оплати праці.

Як все починалося?

Спочатку регулятор зобов’язав всі банки країни доносити повну інформацію про кредити. Закон вступив в силу з 1 вересня 2020 року. Банки чотири місяці працюють в новому режимі, доносячи повну інформацію на їх офіційних сайтах та в рекламі на сторонніх ресурсах до кожного клієнта.

В НБУ залишилися задоволені результатами за ці місяці та бачать банки своїми союзниками. Регулятором був зроблений висновок про те, що повна інформація про кредити забезпечить в майбутньому новий суттєвий приплив клієнтів, які потребують позики, так як на офіційному сайті вона представлена в повному обсязі та доступна будь-якому потенційному позичальникові.

Сьогодні НБУ тримає під контролем виконання всіх вимог, які висвітлюються в законі, тим самим захищаючи інтереси споживачів.

Читать далее